Oostenrijk
Julius Theodor Kalmar
|
De Oostenrijkse ontwerper-ondernemer Julius Theodor (J.T.) Kalmar werd geboren in 1884 te Wenen (Oostenrijk). Hij was de zoon van Julius August Kalmar, oprichter van de succesvolle 'Kalmar' metaalfabriek in Wenen, gespecialiseerd in de productie van kroonluchters en andere gegoten bronzen voorwerpen; Voorheen 'Bronzewarenfabrik Böhm'. Zijn grootvader, Josef Karl von Szárkány, had vroeger een metaalfabriek in Hongarije.
Julius Theodor studeerde aan de Weense School voor Toegepaste Kunsten, hij kreeg onder meer les van de gekende Oostenrijkse architect / designer Josef Hoffmann. J.T. Kalmar behaalde zijn diploma in 1901. Verdere opleidingen vonden plaats met het oog op de bedrijfsopvolging en omvatten onder meer ambachten en kunstnijverheid. Hij voltooide een stage als meester riemenmaker en bracht ook een jaar door aan de Birmingham School of Art. Vanaf 1906 ondersteunde hij het bedrijf van zijn vader en nam in 1913 het roer over. De moeilijke tijden en de chaos van de oorlog maakten de fusie met vier andere bedrijven in 1918 onvermijdelijk. Kalmar was nu eigenaar en directeur van de 'Erzgiesserei, Bronze- und Metallwarenfabrik AG, Wenen'. Begin jaren twintig slaagde Kalmar erin om het verlichtingsassortiment van 'Erzgiesserei Wien' zowel technisch als commercieel aan te passen aan de modernste normen van die tijd. Het is dus geen toeval dat rond 1925 het contact tussen Kalmar en een kleine groep architecten rond architect Josef Frank groeide. De vloer-, wand- en plafondlampen ontworpen door Josef Frank, Oskar Wlach en (aanvankelijk) Walther Sobotka onder hun studionaam 'Haus und Garten Werkstätten' werden nu vervaardigd door de 'Erzgiesserei Wien'. De lampen werden bijgevolg verkocht in de verkoopruimtes van beide bedrijven.
In samenwerking met 'Haus und Garten' ontstond een serie zeer elegante lampen die overeenkwamen met het gematigde modernisme dat de architect Josef Frank vertegenwoordigde en die vervolgens de trend zette voor meerdere producten van Kalmar. De ideeën van de Werkbund kwamen overeen met Kalmars persoonlijke opvattingen over kwaliteit. Als zakenman zag J.T. Kalmar, die toen bijna veertig jaar oud was, de opportuniteiten die uit deze samenwerking konden voortkomen, zo werd hij het aanspreekpunt voor verlichtingsvragen onder de architecten van de Werkbund en werd steeds meer adviseur en uitvoerend participant van hun nieuwe architecturale projecten. |
Karl Gruber
|
In 1962 begon een nieuw tijdperk in de geschiedenis van het bedrijf 'J. Metaalwerkplaats T. Kalmar'. De samenwerking met kunstenaar / ontwerper Karl Gruber integreerde de karakter- en succesvolle sculpturaal geïnspireerde ‘ijsglas’-producten van Kalmar. Deels werkte J.T. Kalmar toen ook samen met de Italiaanse Murano glaskunstenaar en ontwerper Carlo Nason, gekend van het Venetiaanse A.V. Mazzega. Naast ontwerp verrichtte Carlo Nason ook grafische werk voor Kalmar waaronder enkele catalogi.
Naarmate het bedrijf groeide, namen de omvang en reikwijdte van de contracten toe. En al snel produceerde het kroonluchters en grote installaties voor klanten als de Weense Opera, het Burgtheater, de nieuwe theaters in Linz en Salzburg en de Weense beurs. In de jaren zestig en zeventig raakte Kalmar steeds meer betrokken bij de productie van decoratieve glasobjecten. De mondgeblazen en gegoten elementen in reliëfglas van het bedrijf, oorspronkelijk ontworpen voor de retailmarkt, boden deze enorme decoratiemogelijkheden voor grote of kleine ruimtes. Als gevolg hiervan groeide de vraag naar Kalmar-installaties gestaag. Het bedrijf kreeg meer en meer bekendheid onder internationale design- en architectuurprofessionals. In de jaren negentig verlegde de achterkleinzoon van de oprichter, Thomas Calice, de focus van het bedrijf naar internationale verlichtingsprojecten. Hij bouwde de eigen productlijnen van Kalmar af en concentreerde de middelen van het bedrijf op de productie van decoratieve, functionele en technische verlichtingsinstallaties. Het bedrijf heeft zich vanaf dan op dit gespecialiseerde gebied uitgebreid en produceert nu prestigieuze, op maat ontworpen en vervaardigde verlichtingsinstallaties over de hele wereld. |